Видови дихтунзи за прирабници

1. Метални дихтунзи
Постојат три главни типа:
(1) Осумаголни и овални дихтунзи.Тие се погодни за заптивната површина на прирабницата со трапезоидни жлебови.
(2) Дихтунзи со профилот на забот.Конусното бранување на забот е обработено на заптивната површина на металните рамни дихтунзи, погодни за машките и женските прирабнички лица.
(3) Дихтунзи за леќи-погодни за површини за запечатување на прирабниците на леќите.Металните дихтунзи се направени од чисто железо, мртов мек челик, нерѓосувачки челик, алуминиум и други материјали.
Високите барања се за прецизноста на обработката и грубоста на површината на заптивната површина на металните дихтунзи, а завртката има голема сила на притискање, така што дихтунгот се користи за вентили со висока температура и висок притисок.

2. Графитни гарнитури обложени со метал
Општо земено, тие се користат за машки и женски прирабнички лица и погодни за вентили со повисока температура и притисок.

3. Дихтунзи со спирално рана
Тие се формираат со мешање и намотување брановидни метални појаси и запечатувачки ленти.Постојат челични ремени-азбест, челични ремени-политетрафлуороетилен, челични ремени-флексибилен графит итн. Општо земено, дихтунзите се користат за машки и женски прирабнички лица и погодни за вентили со висока температура и среден притисок.

4. Тефлонски дихтунзи
Тие главно се користат за запечатување на површини со жлеб и изработени од тефлонски и тефлонски влакна со стаклени влакна.Тие се погодни за силни корозивни медиуми при ниски температури со различни притисоци.

5. Графитни дихтунзи
Рамните дихтунзи направени од мек графит се погодни за високи температури и силни корозивни медиуми.

6. Паронит дихтунзи
Тие се применливи за мазни површини за заптивање на прирабници, машки и женски лица со прирабници и лица со прирабници со јазик и жлеб.Предностите се добра отпорност на корозија и термичка стабилност, добра пластичност и мала сила на притискање за да се обезбеди запечатување.Недостаток е малата јачина и лесното прилепување на површината за заптивање на прирабницата.Паронитните гарнитури вклучуваат азбестни плочи, антикорозивни азбестни плочи.Обично, дихтунзите се направени од азбестни плочи, азбестни плочи отпорни на киселина, азбестни плочи отпорни на масло, азбестни плочи со метална жица и други материјали.Се користат за вентили со среден притисок при висока температура.


Време на објавување: април-06-2021 година