Вообичаени површински дефекти на безшевните цевки

Вообичаени дефекти на надворешната површина на цевки без шевови (smls):

1. Дефект на преклопување
Неправилна дистрибуција: Ако на површината на плочата за континуирано леење остане локално згура од мувла, ќе се појават дефекти на длабоко превиткување на надворешната површина на валаната цевка и тие ќе бидат распоредени надолжно, а на некои делови од површината ќе се појават „блокови“. .Длабочината на преклопување на валаната цевка е околу 0,5 ~ 1 mm, а насоката на преклопување на дистрибуцијата е 40 ° ~ 60 °.

2. Голем дефект на преклопување
Надолжна распределба: Дефекти на пукнатини и големи дефекти на превиткување се појавуваат на површината на плочата за континуирано леење и тие се распоредени надолжно.Повеќето од длабочините на преклопување на површината на челични цевки без шевови се околу 1 до 10 mm.

 

3. Мали пукнатини дефекти
При тестирање на челични цевки без шевови, има површински дефекти на надворешниот ѕид на телото на цевката што не може да се забележат со голи очи.Има многу мали дефекти на преклопување на површината на челичната цевка без шевови, најдлабоката длабочина е околу 0,15 мм, површината на челичната цевка без шевови е покриена со слој од железен оксид, а под железниот оксид има слој за декарбуризација, длабочината е околу 0,2 мм.

4. Линеарни дефекти
Има линеарни дефекти на надворешната површина на бесшевната челична цевка, а специфичните карактеристики се плитка длабочина, широк отвор, видливо дно и константна ширина.Надворешниот ѕид на пресекот на бесшевната челична цевка се гледа со гребнатини со длабочина од <1mm, кои се во форма на жлеб.По термичка обработка, има оксидација и декарбуризација на работ на жлебот на цевката.

5. Дефекти на лузни
На надворешната површина на бесшевната челична цевка има дефекти во плитка јама, со различни големини и области.Нема оксидација, декарбуризација и агрегација и инклузии околу јамата;ткивото околу јамата се стиска на висока температура и ќе се појават пластични реолошки карактеристики.

6. Пукнатина за гасење
На челичната цевка без шевови се врши термичка обработка на гаснење и калење, а на надворешната површина се појавуваат надолжни фини пукнатини, кои се распоредени во ленти со одредена ширина.

Вообичаени дефекти на внатрешната површина на бесшевните цевки:

1. Конвексен дефект на трупот
Макроскопски карактеристики: Внатрешниот ѕид на бесшевната челична цевка има случајно распределени мали надолжни конвексни дефекти, а висината на овие мали конвексни дефекти е околу 0,2 mm до 1 mm.
Микроскопски карактеристики: Има црно-сиви подмножества слични на синџир на опашката, средината и околината на конвексниот труп од двете страни на внатрешниот ѕид на пресекот на бесшевната челична цевка.Овој тип на црно-сив синџир содржи калциум алуминат и мала количина на композитни оксиди (железен оксид, силициум оксид, магнезиум оксид).

2. Директен дефект
Макроскопски карактеристики: Дефектите од прав тип се појавуваат во челични цевки без шевови, со одредена длабочина и ширина, слични на гребнатини.

Микроскопски карактеристики: Гребнатините на внатрешниот ѕид на пресекот на бесшевната челична цевка се во форма на жлеб со длабочина од 1 до 2 см.Оксидативна декарбуризација не се појавува на работ на жлебот.Околното ткиво на жлебот има карактеристики на метална реологија и деформациско истиснување.Ќе има микропукнатини поради истиснување на големината за време на процесот на димензионирање.


Време на објавување: Мар-16-2023