Инспекција на безшевни челични цевки

1) проверка на геометријата на челични цевки без шевови

Дијаметар на беспрекорна челична цевка, дебелина и искривување на ѕидот, должина на масата за испитување со дебеломер, микрометар и свиткана пеш, должината на лентата што треба да се провери.

Надворешниот дијаметар, дебелината и должината на ѕидот може да користат и автоматски уред за мерење на димензиите (како што е автоматскиот уред за мерење дијаметар, дебелина, должина) при континуирано тестирање.Кон крајот на 1980 година на 20-тиот век производство на лесна челични цевки фабрика за производство се генерално онлајн автоматски дијаметар, дебелина мерење уред, во завршна област, должина и тежина опрема.Исто така, треба да се проверат параметрите на навојот за бесшевни цевки OCTG.

(2) безшевни челични цевки, надворешната површина инспекција

Визуелно проверете ја внатрешната и надворешната површина обично се користи, површините покрај визуелната инспекција, рефлектирачката призма е исто така достапна за проверка.Некои специјална намена бесшевни челични цевки, исто така, повикаа на усвојување на не-деструктивни тестирања, вклучувајќи виртуелна струја, истекување на магнетен флукс, ултразвучно, магнетни честички инспекција на квалитетот на челичната површина на внатрешни и надворешни проверки.

(3) проверка на механичка и технолошка сопственост

Со цел да се потврдат механичките својства на бесшевните челични цевки за да се исполнат стандардните барања, потребно е испитување на механички својства на земање примероци од челични цевки.

Тестовите за механички својства вклучуваат цврстина на истегнување, цврстина на попуштање, издолжување, удар итн. Тестот за израмнување за тестирање на перформансите вклучува, тест за палење, хидростатички тест, тест за стегање, тест на свиткување, тест за перфорација.Овие тест ставки се засноваат на критериуми различни разлики и беспрекорна употреба и избор.

(4) не-деструктивно тестирање

NDT се однесува на случајот без оштетување на лесна, насочете ги нивните внатрешни и површински дефекти инспекција.Во моментов, тестовите за истекување на магнетниот флукс, ултразвучни, вртложни струи и флуоресцентни магнетни честички инспекција, веќе широко користени во челични цевки без шевови што се користат во претпријатието.Недеструктивниот метод на тестирање се разви значително во последниве години, неодамна се појави холограм, ултразвучна анализа на спектарот на фреквенција за тестирање на акустична емисија, тестирање со ултразвучно снимање, како и ултразвучно тестирање на висока температура и други нови технологии.


Време на објавување: 27 јануари 2021 година