Мерки за намалување на феноменот на лепење на тркалање палка од челични цевки

Мерки за намалување на феноменот на лепење начелична цевкатркалање палка

Кога се тркала палката, понекогаш се крши сигурносниот малтер и се појавува феноменот на стапче, што доведува до несреќа на исклучување и сериозно влијае на непреченото производство.Анализата ги зема предвид следните причини:

1. Фактор на големина на капилари.Големата големина на капиларна цевка го зголемува континуираното оптоварување на тркалање и ја зголемува силата на тркалање, што доведува до скршени прачки.

2. Фактор на прекумерен притисок на јазот во тркалање.Прекумерниот притисок на јазот на тркалањето го зголемува намалувањето на тркалањето, што доведува до зголемување на силата на тркалање, што во голема мера ја зголемува веројатноста за скршени прачки.

3. Голема разлика помеѓу внатрешната и надворешната страна на празнината на ролната.Разликата помеѓу внатрешната и надворешната страна на јазот на тркалањето е голема, силата на тркалање на страната со голема празнина на тркалање е мала, а силата на тркалање на страната со малата празнина на тркалањето е голема.во

Во случај на поставено намалување на тркалањето, страната каде што силата на тркалање е преголема има тенденција да се скрши.

4. Неправилно прилагодување на брзината на тркалањето.Неправилното прилагодување на брзината на вртење на соседните ролни на рамката ќе предизвика редење и влечење на челик.Повлекувањето на челикот ќе ја намали силата на тркалање, редење челик ќе ја зголеми силата на тркалање, а силата на тркалање ќе ја зголеми веројатноста за кршење на шипката.

Подобрениот метод за ова е:

1. Капиларно земање мостри.Кога се менуваат спецификациите на јадрото прачка5mm, мора да се предложи капиларно земање примероци и мора да се направи прилагодување според вистинската големина на капиларот.Кога спецификацијата на јадрото на шипката се менува <5 mm, надворешниот дијаметар на капиларот мора да се мери пред синџирот за отстранување на шипката и да се прилагоди според надворешниот дијаметар на капиларот.

2. Мерење на празнината во ролната на време.По повеќекратни прилагодувања, поради кумулативната грешка при приспособувањето, производството на ролни помеѓу јазот на тркалањето и вистинската празнина на тркалањето може да биде преголемо, што резултира со голема сила на тркалање.Поради оваа причина, вистинската празнина во тркалањето мора да се мери еднаш за време на предавањето.Мора да се измери вистинската празнина на тркалање.

3. Навреме измерете ја внатрешната и надворешната празнина на ролната.Поради точноста на склопувањето на самата ролна, јазот помеѓу внатрешните и надворешните празнини на ролната на континуираниот ролна често е премногу голем.Затоа, користете го блокот на оловото за навреме да ги измерите внатрешните и надворешните празнини на ролните на ролните.Ако внатрешните и надворешните празнини во ролните се премногу лоши, веднаш заменете ги ролните

4. Стандардно прилагодување на брзината.Потребно е разликата во вредноста за корекција на брзината помеѓу соседните рамки да не биде поголема од 3%, за да се избегне пренатрупаност и влечење, што ќе предизвика запирање на скршениот малтер и лепење.


Време на објавување: Мар-25-2020